Blog

De verschrikkingen in Gaza

Hoe kunnen we omgaan met het geweld in Gaza, en of ik als psychiater en zenleraar daar mijn stem in wou laten horen. Die vraag werd mij gesteld. En ik voelde, net als zovelen, een moment van aarzeling. Maar ik wou ook mijn kop niet in het zand steken en ik besloot de vraag au sérieux te nemen.

Mindfulness op school

Er waren hoge verwachtingen bij het onderzoek naar mindfulness op school. Nu blijken de resultaten toch tegen te vallen. Zelf ben ik geen leerkracht, laat staan een onderwijskundige. Dus ik ben zeker niet de best geplaatste om hier iets over te zeggen. Maar misschien kan ik vanuit mijn ervaring met mindfulness toch iets aan het debat toevoegen.

Blijven doorgaan

Al vele jaren herhaal ik in mijn zentoespraken dat er in boeddhisme en zen niets te bereiken valt. Maar in vele tradities zijn er lijstjes met allerlei stadia op een pad dat tot verlichting zou moet leiden. We kunnen dat toch niet allemaal afdoen als alléén maar nonsens.

Doel of intentie?

In de tijd toen ik nog maar pas was beginnen mediteren, bij Ton Lathouwers in Leuven, belde ik op een dag Ton op. Waarover kan ik mij niet meer herinneren, maar ik herinner me wel dat ik begon met de vraag: ’stoor ik niet?’. Ton antwoordde prompt: ‘Ik was nu net aan het mediteren en ik stond op het punt de verlichting te bereiken’. Het was uiteraard een grapje maar je kunt het ook horen als een moderne koan.

Searching for a heart of gold

1972, een hit op de radio: “Without You”, van Harry Nilsson.: ‘Can’t live is living without you’. Het sneed door mijn hart en mijn ziel. Welk medium kan beter dan muziek een gevoel uitdrukken? Een andere hit uit hetzelfde jaar: “Heart Of Gold” van Neil Young. Ook één zin: “you keep me searching for a heart of gold”. Het wanhopige verlangen naar liefde, om te beminnen en bemind te worden.,