• professionele vorming

Content en context

                                                                    MBSR is a recontextualizing of the dharma,
                                                                    not a decontextualizing of it.

                                                                                       Jon Kabat-Zinn

Wat we nu mindfulness training noemen is het toepassen van boeddhistische meditatietechnieken in een andere (niet-boeddhistische) context. De inhoud (content) is in principe dezelfde, de context verschilt.

Mindfulness trainer is geen beroep. Met mindfulness werken betekent dat je mindfulness (de content) toepast  binnen je eigen professionele context. Psycholoog, arts, verpleegkundige, onderwijzer ...  zijn allemaal beroepen. Om binnen je beroep met mindfulness te werken heb je zelf meditatie-ervaring nodig.

Als je met mindfulness wil werken is het belangrijk om voor jezelf helderheid te hebben over de volgende vragen.

1  In welke context werk je? 

Mindfulness training kan in vele verschillende contexten een plaats vinden. Sommige trainingen worden gegeven in de context van een ziekenhuis, andere van een psychiatrische of psychotherapeutische behandeling. Er zijn ook trainingen die helemaal niet in een medische context plaatsvinden, zoals in het onderwijs of het bedrijfsleven. Het kan allemaal, als het maar duidelijk is.

2  Wat is je professionele opleiding

Het is de belangrijk dat je vertrouwd bent met de context waarbinnen je werkt. Dat betekent dat je een opleiding hebt die je toelaat om met de doelgroep te werken. Gaat het over depressie dan kun je uiteraard beter terecht bij een psychiater of psycholoog, terwijl een onderwijzer beter geplaatst is om schoolkinderen de beginselen van mindfulness bij te brengen.

3  Welke opleiding in meditatie heb je? 

Het is belangrijk dat je de content beheerst. Je hoeft geen volleerd boeddhistisch leraar te zijn, maar het is essentieel dat je zelf een intense meditatieopleiding hebt gevolgd in een of meerdere mindfulnesstradities.